Napelem telepítési ötletek

Elhelyezés, helyigény, karbantartás:

 

A napelem fényt alakít elektromos árammá. Fontos a megfelelő elhelyezés igaz, de az építési adottságok miatt csak ritkán telepítünk pontosan déli tájolású, 38fokos hajlásszögű tetőre napelemet.

Az általános, ma megszokott polikristályos és monokristályos napelem általában kb.100cm*160cm-es méretű és 230Wp körüli teljesítménnyel bír. Egy átlagos családi ház 10-15 táblás,2300-3500W-os rendszert igényel, ami 16-25m2 területet kíván.

Az egy körön lévő napelemeket azonos tájolásban és  hajlásszögben kell elhelyezni. Ettől eltérni csak több körös, vagy egy második inverterrel lehet. 3kW-os inverterek között már léteznek több körösek, így akár az sem probléma, hogy a rendszer fele pl. déli tájolású, a másik fele keleti, vagy nyugati oldalra kerül.

A napelemeket nem árnyékolhatja semmi! Érdemes a napelemeket tisztán tartani, mert a pormentes napelem több tíz kW órával többet termel évente, mint amelyik elhanyagolt. A porosodás 25fokos hajlásszög alatt jelenthet problémát, mert az alatt már nehezen képes öntisztulni a tábla. Fontos szempont, hogy az invertert olyan helyre telepítsük, ahol akár naponta, de legalább hetente látjuk. Legalább egy pillantást vessünk rá és érzékeljük, hogy működik. A működési állapotra, esetleges hibákra a ledek villogása messziről felhívja a figyelmünket. Egyéb teendő nincs, az odafigyelésen kívül, karbantartást nem igényel a rendszer.

Ha a tetőn nincs elég hely:

Az esztétikus elhelyezés a tetők tagoltsága, ablakok, kémények és meglévő napkollektorok miatt nem mindig lehetséges. Ilyen esetben telepíthetjük a napelemeket szaletlire, gépkocsi beállóra, bármilyen kerti építményre, vagy a földre épített konzolra. Ezek nagy előnye, hogy optimálisan tájolhatók és akár a hajlásszög is változtatható. Változtatható hajlásszög esetén 20%-os, napkövető alépítménnyel akár 30%-os többletet termelhetünk igaz, ez utóbbinak a jelentős részét felemészti a működtetés.Volt olyan megrendelőnk, aki a medencéje fedését szerette volna napelemmel megoldani. Amennyiben éppen tetőfedésen gondolkodik, érdemes átgondolni a napelemek tetőfedő anyagként való alkalmazását.

Miért érdemes hálózatra visszatápláló napelemes rendszerbe gondolkodni?

 1. A naperőmű a környezetszennyezés nélkül állítja elő az elektromos energiát,
 2. Egy átlagos, 2-3kW-os rendszerrel évi 2-3tonna CO2al kerül kevesebb a légkörbe,
 3. A napelem egész évben, tehát télen is termeli az áramot,
 4. Nincs szükség akkumulátorokra,
 5. Nincs több fizetni való villanyszámla és az áramdíjemelés sem érinti többé,
 6. Villanyautó vásárlása esetén Ön ingyen közlekedhet,
 7. Egyszerűen telepíthető, nem kell átalakítani a ház elektromos hálózatát,
 8. Hosszú az élettartama, amit 25-30 éves garanciákkal igazolnak,
 9. Ön egyszeri befektetéssel fedezni tudja legalább 30év energiaszükségletét,
 10. A napelemes rendszer nem igényel karbantartást, mert nem tartalmaz mozgó alkatrészeket,
 11. Innovatív megoldás, így nagyban növeli az ingatlan értékét és csökkenti a rezsi költséget, ami eladásnál is komoly előnyt jelent,
 12. Kiváló ajándék lehet szüleinek, gyermekének, vagy unokájának így hosszútávon, havi szinten is támogatja hozzátartozóját,
 13. Ez egy hosszútávra tervezhető beruházás, de mindenképp kifizetődő. Gyakorlatilag a villanyszámla azonnal 0-Ft és az utóbbi években tapasztalható napelem árcsökkenéseknek köszönhetően a megtérülési idő lecsökkent. Az áram előállítása egyre nagyobb arányban megújulóból történik, ami drasztikusan emeli az áramdíj költségeket, így sokkal nagyobb emelésekre számíthatunk, mint az elmúlt 10 évben. 2002-ben 22Ft.+12%Áfa volt az áramdíj. Még nem tudjuk,de azért sejtjük, hogy a villanyautózás térhódítása miatt, jóval hamarabb megtérülhet a beruházás.

Mire figyeljen, ha árajánlatot kap?

 1. A "csomagból" sok kereskedő és kivitelező kifelejti az AC oldali túlfeszültség levezetőket.
 2. A DC oldali levezetőt bizonyos szolgáltatók nem is kérik, ezért rendszerint ez is kimarad a "csomagárból". Ezt javasoljuk minden esetben beépíttetni, mivel ez védi meg a napelemeinket és az inverterünket a túlfeszültség végzetes hatásaitól.
 3. Válasszon minőségi napelemet. Nagy különbségek vannak az árban, de a teljesítményben is! A garanciát sem mindegy, hogy ki adja.
 4. Magyarországon egy 1000Wp-es napelemes rendszer 1150-1300kWó energiát termel évente. Bizton állíthatom, hogy aki 1500kWó és ehhez hasonló szép számokat ígér, az valamit elszámolt. Az általunk telepített szép múltú Német cég, teszt győztes napelemei a tavalyi évben 1280kWó/kWp teljesítményre voltak képesek átlagosan. Az említett 1500kWó pl. Spanyolország déli részén reális.
 5. Különösen figyelni kell a tartószerkezetre. Sokat lehet spórolni azon, hogy rozsdamentes anyagok helyett horganyzott csavarokat, tartókat, profilokat használnak fel. Ennek élettartama jóval kevesebb lesz, mint a napelemeké. A korróziós folyamatok miatt károsodhat a napelem és a tetőfedő anyag. Kérjünk minden esetben, anyagában rozsdamentes tartószerkezetet!
 6. A kábel megfelelő keresztmetszete is rendkívül fontos. Egy alul méretezett vezeték teljesítmény csökkenést, szélsőséges esetben akár tüzet is okozhat!
 7. Végezetül ,ha minden beépítendő anyag jó minőségű és tartalmaz mindent az ajánlat ,amire valóban szükség van, akkor sem mindegy ,hogy ki és milyen minőségben telepíti a rendszert. Egy ekkora beruházásnál nem feltétlenül a legolcsóbb vállalkozót kell megtalálni, inkább azt mérlegeljük, hogy kire bízzuk szívesen, az adott esetben több milliós rendszer szakszerű kiépítését. Ne feledje, hogy legalább 30 évre tervez!

Miért érdemes minket választani?

 1. Elektromos szakemberek vagyunk. Mérnöki, villanyszerelői és elektronikus vagyonvédelmi rendszerszerelői végzettséggel rendelkezünk.
 2. Indokolatlanul magas villanyszámla esetén nem egy hatalmas méretű naperőművet ajánlunk, hanem segítünk megtalálni az okát a túlfogyasztásnak és ezután tervezzük meg a rendszert. Volt rá példa, hogy 40%-al tudtuk csökkenteni a fogyasztást, így a napelemes rendszer is sokkal olcsóbb lett, nem beszélve a helyről, amiből szűkében voltak.
 3. Lelkiismeretesen és precízen dolgozunk. Minden munkánknál a tartósság és az esztétika a legfontosabb, ezt tartjuk szem előtt.
 4. Csakis olyan anyagokat és eszközöket ajánlunk, amikben megbízunk.
 5. Nincsenek trükkök. Az árajánlat minden anyagot és munkadíjat tartalmaz, egészen a használatba vételig.
 6. Nagy tapasztalattal rendelkezünk mindhárom szolgáltatónál, így a lehető leggyorsabban elintézzük a hálózatra kapcsolást.
 7. A napelemeket egyedi védelemmel is el tudjuk látni olyan helyeken, ahol felmerülhet az eltulajdonításuk.
 8. Ránk akkor is számíthat, ha problémája adódik a rendszerrel.
 9. És végezetül azért, mert kedvező áron jut hozzá egy szakszerűen telepített rendszerhez.

Felmérés menete:

Telefonos és e-mailes egyeztetés után kimegyünk a helyszínre. Szükségünk van a felméréshez a fogyasztási adatokra, tető méretekre, szarufakiosztásra, fedőanyag fajtájára és fényképekre. A felmérés alkalmával méretet veszünk a telepítés helyéről és a helyszínen kiszámoljuk, hogy Önnek mekkora rendszerre van szüksége. Általában a rendelkezésre álló hely és az éves villamosenergia fogyasztásra méretezzük a rendszert.

Amennyiben Ön már elhatározta, hogy napelemes rendszert telepíttet, juttassa el  az áramszolgáltató ügyfélszolgálati irodájába a Hmke igénybejelentőt, így értékes időt nyerhet. Természetesen már ebben is segítséget nyújtunk, ha minket választ!

Megrendelés után:

 1. Bejelentjük igényét az áramszolgáltató felé. (Ha még nem tette meg. HMKE igénybejelentő)
 2. A szolgáltató levélben értesíti Önt a csatlakozás műszaki és gazdasági feltételeiről. Erre a levélre van szükségünk. Ezt követően az ügyintézés már a mi feladatunk.
 3. Hálózati paraméterek, helyszínrajzok, fogyasztói adatok alapján mérnökünk elkészíti a csatlakozási tervdokumentációt és a termelői nyilatkozattal együtt beadjuk a szolgáltatónak.
 4. A szolgáltató elbírálja a dokumentációt és szerződést köt a fogyasztóval.
 5. A szolgáltató felszereli az ad-vesz fogyasztásmérőt, ami után már bekapcsolhatja saját naperőművét. Ez után Önnek már csak használnia kell a környezetszennyezés nélkül előállított villamos energiát és elégedetten a jövőbe tekinteni, mivel többé nem érinti az áramdíj emelés sőt, maga az áramdíj sem. Pontos felmérés esetén, az éves elszámolás után 0-Ft. közeli villanyszámlát kap.