Napelem - napelemes rendszerek - naperőművek

Legyen saját naperőműve és elfelejtheti a villanyszámláit a következő évtizedekben!

Letölthető dokumentumok

2009 óta telepítünk napelemes rendszereket. Minden élőlény számára létfontosságú szempont, hogy füst és széndioxidmentesen termeljük meg a villamos energiát, amit elfogyasztunk. Ezért is fontos küldetés  számunkra, hogy egyre több napelemes kis-erőművet, más néven háztartási méretű kis erőművet helyezzünk üzembe. Ez egy dinamikusan fejlődő, egyre több ember számára elérhető technológia.

Megrendeléseink növekvő számából is látszik, hogy sok embert érdekel a környezettudatosság és nem utolsó sorban az energiafüggetlenség. A napelemes rendszer mozgó alkatrészeket nem tartalmaz így,ha megfelelően van telepítve,  karbantartást nem igényel. Egyszeri befektetéssel több évtizedig megoldott az elektromos energia előállítása, így függetleníteni tudjuk magunkat a környezetszennyező erőművektől és az áramdíjemelésektől.

A napelemes rendszerek felépítése:

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer (HMKE) alapvetően 5 összetevőből áll:

 1. Napelem táblák (modulok)
 2. Vezetékek
 3. Tartószerkezetek
 4. Inverter (Áram és feszültség átalakító berendezés)
 5. Ad-vesz fogyasztás mérők ( szaldó mérő)

 

 1. A napelem táblák esetében bőséges a választék a piacon. Emiatt van talán a legnehezebb dolgunk, hiszen nehéz megtalálni azt a típust, ami megfelelő ár/érték aránnyal bír. Eddigi tapasztalataink alapján a Német és az Osztrák gyártmányok magabiztosan teljesítik ezt az elvárást és az esetleges garanciális igények is könnyedén érvényesíthetők. A leggyakrabban a Német Aleo Solar prémium kategóriás napelemeit telepítjük. A napelemek termelik az áramot. A feszültség jellemzően 27-35 Volt között alakul. A napelem táblák sorba kapcsolásával kapjuk meg a kívánt feszültséget.
  Az ideális elhelyezését itt láthatja.
 2. A vezetékek minden esetben legalább 1,8kV-os dupla szigetelt,Uv álló szolár kábel. Nagyon fontos, hogy ezt betartsuk, mert a tetőn extrém igénybevételnek van kitéve a kábel. A szolár kábel juttatja a napelem által megtermelt áramot az inverterhez.
 3. A tartószerkezetek minden esetben(ha a megrendelő másképp nem dönt), anyagában rozsdamentes anyagból készülnek. Ez vonatkozik az utolsó alátétre is. Tehát nem védelemmel bevont, hanem teljes keresztmetszetében rozsdamentes anyagokat használunk.
 4. Az inverter átalakítja a napelemek által megtermelt DC 150-1000V feszültséget a szabványos 50Hz-es, 230V-os hálózati feszültséggé. Így a termelés pillanatában el nem fogyasztott áramot,egy un. ad-vesz mérőn keresztül automatikusan betermeljük az áramszolgáltató hálózatába, ezért nincs szükség akkumulátorokra.
 5. Az ad-vesz (szaldó) fogyasztásmérő a meglévő fogyasztásmérő helyére kerül. Ennek költségét az áramszolgáltató vállalja, de ez területenként változhat. Az ad-vesz mérő feladata, hogy mérje a hálózatból elfogyasztott és a hálózatba betermelt áramot, vagyis  a hatásos teljesítményt. Az éves elszámolás alkalmával, a szolgáltató jóváírja villanyszámlánkon a különbözetet.

A napelem kis erőmű telepítési ideje egy családi ház esetén, maximum 1-3 munkanap és a rendszer nem igényel különösebb elektromos átalakítást!

Szigetüzemű napelem rendszer:

A szigetüzemű rendszer ellentétben a hálózatra táplálós rendszerrel akkumulátorokat tölt, ezekből nyerjük ki a eltárolt energiát. A szigetüzemű naperőmű létjogosultsága akkor megalapozott, ha nem rendelkezünk villamos közműhálózattal, így nem megvalósítható az áramellátás. Ilyen lehet pl. lakott területtől távol eső tanya, lakóautó, hajó, óvóhely és bármilyen objektum, aminek így szeretnék biztosítani az áramellátását. Ez a megoldás teljes függetlenséget tesz lehetővé, de jelentősen drágítja a beruházást az akkumulátorok telepítése. Az akkumulátorok várható élettartama 5-7 év.

Túlfeszültség levezetők:

túlfeszültség levezető a napelem erőmű elengedhetetlen része. Az áramszolgáltató is megkövetel bizonyos fokú védelmet, de ez nem minden esetben felel meg egy adott esetben több milliós naperőmű védelmének. Villámhárító megléte esetén is más levezetőt kell alkalmazni, mint nélküle. Ez egy összetett rendszer, ezért nagyon fontos rendszerben gondolkodni és megtervezni minden egyes elemét.

Összességében, egy ilyen komoly rendszer tervezésénél nem biztos, hogy  a legolcsóbb rendszer a jó választás. Sok a buktató ezért érdemes tüzetesen megvizsgálni, mit kínálnak a pénzünkért, hiszen több mint 30 évre tervezünk. Számunkra a Aleo márkanév a garancia arra,hogy Ön évtizedekig tartó minőséget kap a pénzéért,de tudunk kevésbé ismert, kedvezőbb árú rendszereket is ajánlani!

Vállaljuk napelemes rendszerek tervezését, telepítését és  a teljes tervdokumentáció elkészítését, átadását az áramszolgáltató felé! Elégedett ügyfeleink tanúsítják, hogy érdemes velünk kiviteleztetni. Minden munkánkat referencia munkaként tartunk számon, így igény esetén, az ország számos pontján be tudjuk mutatni, hogyan is dolgozunk.

Kérje árajánlatunkat egyedi igényeire.

Referencia munkáink.

Letölthető napelem és áramszolgáltatói dokumentumok.

Napelem telepítési ötletek, információk.

Napelemmel kapcsolatos hírek

 

Hívjon minket, hogy bizonyíthassunk!